lördag, oktober 07, 2006

Rånarnas paradis


Värdetransportrånen ökar dramatiskt


Värdetransporterna i Sverige är dåligt skyddade och värdetransportrån ligger i Europatoppen. Trots att det finns sofistikerad teknik t.ex värdeväskor som är kopplade till GPS-systemet och när de kommer på avvägar förstörs innehållet automatiskt genom att färgampuller exploderar, används den inte på grund av kostnadsskäl. Det är anmärkningsvärt!

För att förbättra säkerheten efter den senaste tidens värdetransportrån har G4S ansökt om tillstånd för olika åtgärder. En åtgärd vore att få tillstånd till att köra i kollektivkörfält och köra upp på trottoarer för att kunna se om man är förföljd och för att komma närmare de objekt där företaget lämnar och hämtar värdesaker. En annan är att man vill installera kameror i bilarna och vid värdedepåer. Vad gäller polisen så har de startat en nationell aktionsgrupp mot värdetransportrån och den ska ledar av Rikskriminalpolisen.

Om fler bilar körde mindre summor är det inte lika lönande att råna dem. Säkerheten hos banker och affärer skulle därmed förbättras avsevärt. Nu görs inte dessa investeringar. Kan konkurrensen mellan säkerhetsföretagen och deras kamp om att lägga det lägsta anbudet på att transportera pengar ha avgörande för detta? Om personalens säkerhet offras för vinstens skull, då är det förjävligt.

Några bra studier om hur svensk polis står sig jämfört med kollegor i andra länder finns inte enligt Brottsförebyggande rådet men av statistiken framgår att omkring 30 procent av rån mot värdebefordran och värdetransport klaras upp.

Polisprofessor Leif G W Persson ger polisen underbetyg och menar att ökade spaningsinsatser i väl valda orter snart skulle kartlägga verksamheten på planeringsstadiet. “Situationen är tyvärr att vi har en slö katt (samhällets insatser) mot ett antal jävligt pigga råttor.”

Antalet bank- och postrån ökade på 1990-talet. Genom att införa bland annat tidlås och videoövervakning höjdes säkerheten och rånen minskade kraftigt. Intresset började då istället riktas mot värdetransporterna vilket man tydligt kan se resultatet av nu.

Väktarna får betala ett högt pris!

Inga kommentarer: