torsdag, november 02, 2006

Blixthalka & kaos efter oväder

För några dagar sedan gick SMHI ut och varnade för ett oväder av sällan skådat slag. Nu visade det sig att varningen var en smula överdriven, åtminstone för oss i stockholmstrakten. Istället skulle kaos råda några dagar senare (onsdag 1 november) då ett nytt oväder kom över oss. Under några timmar föll en hel del snö samtidigt med en hård vind. Mängden snö var inte extrem utan det var temperaturväxlingen som bidrog till det kaos som sedan följde i trafiken. Samtliga bussar ställdes in då blixthalka rådde. Köar på flera mil bildades med tusentals bilar som inte kom någonstans. Jo, enligt vissa tog det upp till 4 timmar att ta sig 400 meter.


Vi bor på första parkett vad gäller utsikt över Värmdöleden och jag kan garantera att det rådde full kalabalik där. Folk lämnade sina bilar efter att ha suttit i kö flera timmar. De gled på det hala underlaget, bussar stod på tvären, sand- och saltbilar kom inte fram på grund av halkan och den trängsel som rådde. Rykten gick att folk gick ur sina bilar och bajsade på Essingeleden och åt snö för att få i sig vätska.

För egen del kom jag hem relativt smidigt fast först blev man lite snopen. Efter att ha stått och väntat på bussen i över 30 minuter i det hårda vädret kommer en kvinna och säger att all busstrafik är inställd. Spårtrafiken gick dock som vanligt, dock med förseningar och viss vagnbrist. Väl i Slussen visade det sig att mängder av människor skulle ta Saltsjöbanan så även jag. Nu hade jag tur som lyckades komma med tåget som var fullt med folk. Vid 02:00 hade Värmdöleden tömts på bilar - kaoset var över för denna gång - dock inte helt.

Inga kommentarer: