tisdag, februari 20, 2007

Fettisdagen med goda semlor


Fettisdagen (den feta tisdagen) är tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan; dagen mellan blåmåndagen, tidigare ibland även kallad bullmåndagen, och askonsdagen. Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl (vitt mjöl) kallas denna dag också ”vita tisdagen”.

I Frankrike kallas dagen för ”Mardi Gras”, och det är därifrån som Mardi Gras-karnevalen fått sitt namn. I Finland kallas fettisdagen för ”fastlagstisdag”.

Hur det ska uttalas är en aning kontroversiellt, sannolikt för att ordet, enligt svenska stavningsregler, kan ha bildats av antingen fet-tisdagen eller fett-tisdagen. Vissa kallar även dagen "fettis-dagen". Hur som helst, semlor är bland det godaste som finns. Risk föreligger dock att man går upp i vikt om man käkar för många under får lång tid. Så ta det lite easy med godsakerna. Å andra sidan, hur ofta äter man semlor. Äsch, vem bryr sig om man går upp ett eller två kilo, här ska käkat. Ps. ett tips på konditori som säljer goda semlor; Bananza som ligger efter Ringvägen 36 i Stockholm, strax nedanför SÖS. De fick pris för stans godaste semlor för två år sedan.

Inga kommentarer: