fredag, februari 09, 2007

Lagrådet säger jag till avlyssning

Juristerna i Lagrådet säger i princip ja till regeringens förslag om att ge Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att avlyssna svenskarnas telefon- och e-posttrafik till och från utlandet. Men Lagrådet vill att lagtexten kompletteras och förändras på vissa punkter.

Nog förvånas man över hur lagrådet kan vara så pass positivt till lagförslaget. Detta är helt klart ett stort ingrepp i regeringsformens rättighetsskydd. Jag har svårt att förstå vad Sveriges nuvarande regering sysslar med. De ena efter de andra idiotiska besluten regnar ner över oss som mjäll! Hård kritik har riktats mot detta förslag från såväl Säpo och Rikspolisstyrelsen till Advokatsamfundet.

Lagrådet menar att förslaget innebär ett intrång till skydd för privatlivet men att Sveriges behov väger tyngre. Man kan undra hur detta förhåller sig till europarätten. Det anmärkningsvärda är att detta förfarande till och med är mer omfattande än vad man tillåter i Buschs USA. Där finns en skyldighet att gå till domstol när man ska ägna sig åt signalspaning medan förslaget i Sverige är att en speciell nämnd skall kunna ge tillstånd för avlyssningen.

Vart är vi på väg? Den nuvarande regeringen måste bort. En misstroendeförklaring skulle kanske vara rätt medicin.

Inga kommentarer: